![Tarta z ricottą i rabarbarem Tarta z ricottą i rabarbarem](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/737c8d6d-c82a-4b70-afd0-9685946abe3b/Derivates/5583ce0a-ccba-446e-a554-64eeaa5c0968.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruche ciasto
- 60 g cukru
- 70 g migdałów, w płatkach
- 130 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
- 180 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
Nadzienie
- 600 g rabarbaru różowego, pokrojonego na 11-12 cm kawałki
- 150 g brązowego cukru
- 70 g wody
- mąka pszenna do oprószenia blatu
- 80 g cukru
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
- 400 g sera ricotta podzielonego na kawałki
- 1 jajko
- migdały, w płatkach do posypania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 266.6 kcal / 1116.2 kJ
- Białko
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 12.9 g
- Węglowodany
- 29.8 g
- Błonnik
- 2.4 g