Muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym
TM6 TM5

Muffiny bezglutenowe z musem śliwkowym

3.7 (26 ocen)

Składniki

Mus śliwkowy z karobem

  • 500 g śliwek węgierek, dojrzałych, bez pestek, przekrojonych na pół
    lub 500 g śliwek węgierek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 50 - 70 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 40 g wody
  • 10 - 15 g karobu, mielonego
  • 50 - 70 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby)

Muffiny

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 700 g wody
  • 75 g oleju kokosowego, płynnego, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
  • 50 g cukru trzcinowego, muscovado
  • 135 g napoju ryżowego
  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karobu, mielonego
  • cukier puder, do dekoracji (opcjonalnie)

Wartości odżywcze
na 1 sztukę
Kalorie
856 kJ / 204.6 kcal
Białko
1.8 g
Węglowodany
36.5 g
Tłuszcz
6.8 g
Tłuszcz nasycony
5.5 g
Błonnik
2.8 g
Sód
117.3 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy