
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 220 g ziemniaków, truflowych (fioletowych) pokrojonych na kawałki
- 80 g czerwonego buraka pokrojonego na kawałki
- 100 g jabłka bez gniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 25 g masła
-
3
gałązki tymianku, świeżego plus ilość do dekoracji
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego plus ilość do dekoracji - 30 g białego wina, półwytrawnego
- 400 - 430 g różyczek kalafiora, fioletowego
- 800 g wody
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½ - 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- kwaśna śmietana do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 4 porcje
- Kalorie
- 881 kcal / 3688.6 kJ
- Białko
- 21 g
- Tłuszcz
- 53 g
- Węglowodany
- 97 g
- Błonnik
- 21 g