
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Orzechowy spód
- 70 - 80 g cukru trzcinowego
- 80 g płatków owsianych bezglutenowych
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 g rodzynek, uprzednio namoczonych, odciśniętych z nadmiaru wody (patrz wskazówka)
- ½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 20 - 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 15 - 20 g oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
Krem z nerkowców
- 400 g orzechów nerkowca, namoczonych przez min. 4 godz.
- 30 - 40 g syropu z agawy
- 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g oleju kokosowego
- 350 g pomarańczy, bez białych błonek, pokrojonej w plastry
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego, tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 2152.7 kJ / 514.2 kcal
- Białko
- 9.8 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Tłuszcz
- 38.2 g
- Błonnik
- 6.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto limonkowe z awokado (bez cukru)
2 Std. 30 Min
Migdałowe brownie z buraka
1h 55min
Brownie fasolowo-daktylowe
2 Std.
Wegańska bezglutenowa tarta ze śliwkami bez pieczenia
3 godz. 30 min
Tofurnik z mango i limonką
3h 40min
Wegańskie ciasto kokosowe
50min
Wegańskie ciastka migdałowo-kokosowe
1h 20min
Kulki zdrowia z chili - bez jajek, glutenu, cukru Joanny Wierzbowicz
12 Std. 30 Min
Bezglutenowy spód do tarty
35 Min
Kukurydziany biszkopt z owocami
1 Std.
Ciastka ryżowo-migdałowe z herbatą matcha i lukrem z awokado
50min
Ciasto ryżowe ze słodką pastą z fasoli adzuki
8h 30min