
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Orzechowy spód
- 70 - 80 g cukru trzcinowego
- 80 g płatków owsianych bezglutenowych
- 150 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 100 g orzechów nerkowca
- 100 g daktyli, suszonych, bez pestek
- 100 g rodzynek uprzednio namoczonych, odciśniętych z nadmiaru wody (patrz wskazówka)
- ½ - ¾ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 20 - 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 15 - 20 g oleju kokosowego
- 1 szczypta soli
Krem z nerkowców
- 400 g orzechów nerkowca namoczonych przez min. 4 godz.
-
30 - 40
g syropu z agawy
lub 30 - 40 g syropu daktylowego - 20 - 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 20 g oleju kokosowego
- 350 g pomarańczy bez białych błonek, pokrojonej w plastry
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego tylko liście, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 514.2 kcal / 2152.7 kJ
- Białko
- 9.8 g
- Tłuszcz
- 38.2 g
- Węglowodany
- 40.4 g
- Błonnik
- 6.9 g