Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g ziaren słonecznika
- 80 g oleju z pestek winogron
- 25 g miodu, wielokwiatowego
- 60 g octu balsamicznego
- 150 g dżemu z czarnej porzeczki
- ½ łyżeczki soli
- 250 - 300 g mieszanki młodych sałat
- 300 g melona miodowego, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 150 g sera typu feta, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 2 łyżki amarantusa, ekspandowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1930 kJ / 461 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 33.5 g
- Tłuszcz
- 31.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.5 g
- Błonnik
- 4 g
- Sód
- 434 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka grecka z dressingiem z serem feta
35 min
Sałatka z burakami i gruszką
25min
Sałatka z kurczakiem
55min
Wiosenna sałatka z roszponki w sosie curry
10 min
Sałatka Waldorf
15 min
Sałatka z pesto w stylu włoskim
35 min
Sałatka à la nicejska z konfitowanymi żółtkami
2h
Sałatka meksykańska
1h 15min
Sałatka z botwiny z malinowym winegretem
15 min
Sałatka z nowalijek na parze
50min
Sałatka śródziemnomorska z kuskusem
50min
Sałatka z jarmużu z burakiem
45min