Urządzenia i Akcesoria
Jabłka z cydrowym sosem zabajone
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Jabłka na parze
-
4 jabłka (ok. 150 g każde) (np. Braeburn, Golden Delicious, Fuji, Royal Gala), obrane lub nieobrane
-
2 - 3 łyżki soku z cytryny (25 g)
-
500 g wody
Cydrowy sos zabajone
-
50 g cukru
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
160 g wytrawnego cydru
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego, do posypania jabłek2 łyżeczki cukru cynamonowego do posypania jabłek
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
5 g
Kalorie
969 kJ /
232 kcal
Tłuszcz
6 g
Błonnik
2.7 g
Węglowodany
4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Kurkuma chai
15 min
Wigilijna zupa migdałowa
35 min
Chłodnik pomidorowy
30 min
Chłodnik ogórkowy
15 min
Sos pomarańczowy curry
5 min
Imbirowo-miodowe mini ciasta z mandarynką z Varomy
1 godz.
Gazpacho z malinami
1 godz. 15 min
Sos owocowy coulis
10 min
Gruszki na parze, sos kardamonowo-czekoladowy
40 min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min
Sos jabłkowy
20 min
Kisiel
10 min