Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Jabłka na parze
- 4 jabłka (ok. 150 g każde) (np. Braeburn, Golden Delicious, Fuji, Royal Gala), obrane lub nieobrane
- 2 - 3 łyżki soku z cytryny (25 g)
- 500 g wody
Cydrowy sos zabajone
- 50 g cukru
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 160 g wytrawnego cydru
-
2
łyżeczki cukru cynamonowego, do posypania jabłek
lub 1 łyżeczka cynamonu, mielonego, do posypania jabłek
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 969 kJ / 232 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 4 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 2.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Grog
15 min
Egzotyczny mus jabłkowy
25min
Chłodnik z melona z szynką parmeńską
1h 20min
Pomarańczowy krem angielski
2h 30min
Chłodnik ogórkowy z jogurtem naturalnym i awokado
40min
Chłodnik ogórkowy
15 min
Karp w szarym sosie
1h 10min
Konfitura z pieczonych buraków z pomarańczą
2h 30min
Sałatka ze szczawiu i fasolki szparagowej
45 min
Gruszki w czerwonym winie
3 godz. 10 min
Brokuły i kalafior z owsianą kruszonką
1h
Gruszki na parze, sos kardamonowo-czekoladowy
40min