Urządzenia i Akcesoria
Jabłka z cydrowym sosem zabajone
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Jabłka na parze
-
4 jabłka (ok. 150 g każde) (np. Braeburn, Golden Delicious, Fuji, Royal Gala), obrane lub nieobrane
-
2 - 3 łyżki soku z cytryny (25 g)
-
500 g wody
Cydrowy sos zabajone
-
50 g cukru
-
1 jajko
-
3 żółtka
-
160 g wytrawnego cydru
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego, do posypania jabłek2 łyżeczki cukru cynamonowego do posypania jabłek
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
5 g
Kalorie
969 kJ /
232 kcal
Tłuszcz
6 g
Błonnik
2.7 g
Węglowodany
4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Bób z zielonym groszkiem w słodkim sosie gruszkowym
1 godz.
Tort bezowy z orzechami i daktylami
4 godz. 15 min
Galaretka brzoskwiniowo-borówkowa (bez cukru)
20 min
Chłodnik wiśniowy
1 godz. 20 min
Ażurowe naleśniki ziołowe ze szparagami i szynką
1 godz.
Serniczki z wiśniami
45 min
Krem śmietankowy z sosem z owoców leśnych
2 godz. 45 min
Malinowy cobbler
1 godz. 15 min
Gruszki w czerwonym winie
3 godz. 10 min
Pstrąg w sosie holenderskim
1 godz. 5 min
Deser budyniowy z gruszkami i szafranem
2 godz. 30 min
Gruszki na parze, sos kardamonowo-czekoladowy
40 min