Urządzenia i Akcesoria
Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Kruche ciasteczka z tahini
-
80 g cukru
-
190 g mąki pszennej
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 ½ łyżki pasty tahini (patrz wskazówka)
-
100 g masła pokrojonego na kawałki
-
1 żółtko
-
1 szczypta soli
-
½ laski wanilii tylko nasiona
-
ziarna sezamu, białego ilość do posypania ciastek
Mus kardamonowy
-
500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
-
250 g chałwy pokruszonej
-
1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
-
½ - 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
-
konfitura z płatków róż ilość do podania (kilka łyżek)
-
pestki granatu ilość do dekoracji
-
orzechy pistacjowe, niesolone posiekane, ilość do dekoracji
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
280 mg
Białko
12.8 g
Kalorie
4037 kJ /
964.9 kcal
Tłuszcz
74.9 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
39.7 g
Węglowodany
65.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Sernik czekoladowy z gruszkami w winie
13 godz. 50 min
Biscotti z migdałami i gruszki w syropie
4 godz. 50 min
Imbirowo-miodowe mini ciasta z mandarynką z Varomy
1 godz.
Tarta orzechowa z kremem z nerkowców
6 godz. 55 min
Krem kawowy
20 min
Serniczki pistacjowe z mango
2 godz. 30 min
Gruszki w czerwonym winie
3 godz. 10 min
Grzane wino cytrusowe
25 min
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
5 godz.
Pomarańczowe zabajone
15 min
Pomarańczowe verrines
3 godz. 40 min
Krem pomarańczowy
35 min