Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami
TM6 TM5

Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami

4.4 (10 ocen)

Składniki

Kruche ciasteczka z tahini

  • 80 g cukru
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • ½ laski wanilii, tylko nasiona
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżki pasty tahini (patrz wskazówka)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • ziarna sezamu, białego, ilość do posypania ciastek

Mus kardamonowy

  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu, schłodzonej
  • 250 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
  • 250 g chałwy, pokruszonej
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • konfitura z płatków róż, ilość do podania (kilka łyżek)
  • pestki granatu, ilość do dekoracji
  • orzechy pistacjowe, niesolone, posiekane, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
4037 kJ / 964.9 kcal
Białko
12.8 g
Węglowodany
65.2 g
Tłuszcz
74.9 g
Tłuszcz nasycony
39.7 g
Błonnik
3.7 g
Sód
280 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy