Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami

Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami

4.4 10 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Kruche ciasteczka z tahini
  • cukru
    80 g
  • mąki pszennej
    190 g
  • proszku do pieczenia
    ½ łyżeczki
  • pasty tahini (patrz wskazówka)
    1 ½ łyżki
  • masła pokrojonego na kawałki
    100 g
  • żółtko
    1
  • soli
    1 szczypta
  • laski wanilii tylko nasiona
    ½
  • ziarna sezamu, białego ilość do posypania ciastek
Mus kardamonowy
  • śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
    500 g
  • sera mascarpone podzielonego na kawałki
    250 g
  • chałwy pokruszonej
    250 g
  • wody różanej (opcjonalnie)
    1 łyżka
  • kardamonu, mielonego
    ½ - 1 łyżeczka
  • konfitura z płatków róż ilość do podania (kilka łyżek)
  • pestki granatu ilość do dekoracji
  • orzechy pistacjowe, niesolone posiekane, ilość do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 964.9 kcal / 4037 kJ
Białko 12.8 g
Tłuszcz 74.9 g
Węglowodany 65.2 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 39.7 g
Sód 280 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...