
Urządzenia i Akcesoria
Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji
Składniki
Kruche ciasteczka z tahini
-
cukru80 g
-
mąki pszennej190 g
-
proszku do pieczenia½ łyżeczki
-
pasty tahini (patrz wskazówka)1 ½ łyżki
-
masła pokrojonego na kawałki100 g
-
żółtko1
-
soli1 szczypta
-
laski wanilii tylko nasiona½
-
ziarna sezamu, białego ilość do posypania ciastek
Mus kardamonowy
-
śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki500 g
-
sera mascarpone podzielonego na kawałki250 g
-
chałwy pokruszonej250 g
-
wody różanej (opcjonalnie)1 łyżka
-
kardamonu, mielonego½ - 1 łyżeczka
-
konfitura z płatków róż ilość do podania (kilka łyżek)
-
pestki granatu ilość do dekoracji
-
orzechy pistacjowe, niesolone posiekane, ilość do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
964.9 kcal /
4037 kJ
Białko
12.8 g
Tłuszcz
74.9 g
Węglowodany
65.2 g
Błonnik
3.7 g
Tłuszcz nasycony
39.7 g
Sód
280 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA BLISKIEGO WSCHODU
10 Przepisów
Polska
Polska