Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami

Mus kardamonowy z chałwą, granatem i pistacjami

4.4 10 ocen
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 50 min
6 porcji

Składniki

Kruche ciasteczka z tahini
  • 80 g cukru
  • 190 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 ½ łyżki pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 100 g masła pokrojonego na kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 szczypta soli
  • ½ laski wanilii tylko nasiona
  • ziarna sezamu, białego ilość do posypania ciastek
Mus kardamonowy
  • 500 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 250 g sera mascarpone podzielonego na kawałki
  • 250 g chałwy pokruszonej
  • 1 łyżka wody różanej (opcjonalnie)
  • ½ - 1 łyżeczka kardamonu, mielonego
  • konfitura z płatków róż ilość do podania (kilka łyżek)
  • pestki granatu ilość do dekoracji
  • orzechy pistacjowe, niesolone posiekane, ilość do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 280 mg
Białko 12.8 g
Kalorie 4037 kJ / 964.9 kcal
Tłuszcz 74.9 g
Błonnik 3.7 g
Tłuszcz nasycony 39.7 g
Węglowodany 65.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...