Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig
- 50 g Wasser (lauwarm)
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 60 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
Roggensauerteig
- 70 g Wasser
- 5 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 50 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Quellstück
- 50 g Wasser
- 50 g Dinkelflocken
Hauptteig
- Öl zum Einfetten
- 200 g Wasser und etwas mehr zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 250 g Dinkelmehl Type 630 oder 700
- 50 g Roggenmehl Type 1150 oder 960 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 3 - 4 TL Flohsamenschalen (5 g, siehe Tipp)
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 10 g Butter
- Wartości odżywcze
- na 9 Stücke
- Kalorie
- 7091 kJ / 1727 kcal
- Białko
- 56 g
- Węglowodany
- 310 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 31.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kommissbrot
15j 30 menit
Möhren-Körner-Brote
15h
Zwirbel-Graubrot
16h
Dinkelsemmerl
14 godz. 30 min
Oberländer
14 godz. 30 min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15 Std. 40 Min
Dinkelweckerl
23 Std. 40 Min
Sonnenblumen-Leinsamen-Brote
20h 10min
Wachauer Laberl
15 Std. 20 Min
Kosaken-Doppelbrot
14 godz. 30 min
Müsliweckerl
15j 30 menit
Buttermilchbrot
18h