![Nussknacker Nussknacker](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/acd134b1-38dd-4e7c-9480-ede9fbb83cb3/Derivates/4bc722b2-0530-4c51-8607-4f3673335d50.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig/Biga
- 110 g Wasser, zimmerwarm
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 150 g Weizenmehl Type 550 oder 700
Roggensauerteig
- 130 g Wasser
- 10 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 100 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Quellstück
- 40 g getrocknete Pflaumen, entsteint, in Würfeln
- 40 g Feigen, getrocknet, in Würfeln
- 60 g Haselnüsse, blanchiert, geröstet (siehe Tipp)
- 80 g Wasser, kalt
Hauptteig
- 50 g Haselnüsse, blanchiert, geröstet (siehe Tipp)
- Wasser zum Bearbeiten
- 5 g frische Hefe
- 80 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
- Weizenmehl Type 550 oder 700 zum Bemehlen
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 1 ½ TL Fenchelsamen
- ¼ TL Anissamen
- Öl zum Einfetten
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 864 kJ / 212 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 30 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 3.8 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Knusperspitze
5 godz. 30 min
Buttermilchbrot
18 Std.
Müsliweckerl
15 Std. 30 Min
Möhren-Körner-Brote
15 Std.
Wurzelbrote, gefüllt
23h
Sonnenblumen-Leinsamen-Brote
20 Std. 10 Min
Schweizer Rustico
25 godz. 20 min
Fougasse
14 Std. 30 Min
Wachauer Laberl
15 godz. 20 min
Dinkel-Vollkornbrote mit Quinoa
24h
Erdäpfelpolster
14 Std. 40 Min
Dinkel-Wolke
16 Std. 30 Min