Wersje kompatybilne
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g wody
- 160 - 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 8 żółtek
- 20 g mąki pszennej
-
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej - masło, do natłuszczenia form
- 2 opakowania ciasta francuskiego (500-550 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 804.7 kJ / 192.2 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Tłuszcz
- 13.1 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Makaroniki migdałowe
35 min
Tiramisu
5hod. 20min
Polędwica z tuńczyka w nori
1óra
Ciasto frangipane
1óra 45p
Penne puttanesca
50min
Krem angielski (Crème anglaise)
2h 25 min.
Tarta prowansalska
1óra 15p
Queijadas de Sintra - portugalskie serniczki
1óra 45p
Tarta budyniowa
1óra 15p
Portugalskie babeczki z kremem
1óra 10p
Cantuccini
1óra 15p
Tarta cytrynowa z bezą
2óra 30p