Wersje kompatybilne
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g wody
- 160 - 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 8 żółtek
- 20 g mąki pszennej
-
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej - masło, do natłuszczenia form
- 2 opakowania ciasta francuskiego (500-550 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 804.7 kJ / 192.2 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Tłuszcz
- 13.1 g
- Błonnik
- 0 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
2j 10 mnt
Tiramisu
5 Std. 20 Min
Owoce z grzańcem pod koglem-moglem
45 mnt
Fondant czekoladowy
35 mnt
Pesto z zielonego groszku i mięty z ricottą
10 mnt
Grecka bougatsa z kremem
4 godz. 45 min
Korzenny crème brulée
3j 30 mnt
Krem kataloński (crema catalana) z przyprawami korzennymi
1 Std. 40 Min
Sos waniliowy
10 mnt
Krem z marchwi z harissą i chrupiącą ciecierzycą
55 mnt
Tarta budyniowa
1j 15 mnt
Portugalskie babeczki z kremem
1j 10 mnt