
Wersje kompatybilne
Portugalskie mini tarty z kremem budyniowym (pasteis de nata)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g wody
- 160 - 180 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 8 żółtek
- 20 g mąki pszennej
-
20
g skrobi ziemniaczanej
lub 20 g skrobi kukurydzianej - masło do natłuszczenia form
- 2 opakowania ciasta francuskiego (500-550 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 192.2 kcal / 804.7 kJ
- Białko
- 2.8 g
- Tłuszcz
- 13.1 g
- Węglowodany
- 15.9 g
- Błonnik
- 0 g