Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orkiszu
- 400 g białej mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 270 g wody, letniej
- 100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 - 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 745 kJ / 178 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bieszczadzkie fuczki z cebulą
45 Min
Frittata z jarmużem i ziemniakami
1h 10min
Kruche ciastka serowe z kminkiem i sezamem
1h 30min
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem
1h 5 min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1h 30min
Chleb z serem i sokiem pomidorowym
1 Std. 45 Min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1 Std. 45 Min
Klopsiki z ciecierzycy i szynki
1h 5 min
Cebulaki
1h 5 min
Ciasto kalafiorowe
1h 15min
Paszteciki piknikowe
50min
Chleb z kaszą gryczaną
2 Std. 20 Min