Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g orkiszu
- 400 g białej mąki orkiszowej, plus dodatkowa ilość do posypania blatu
- 20 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- 270 g wody, letniej
- 100 g jarmużu, tylko liście, pokrojonego na kawałki, bez twardych części
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej, pokrojonej w 1 cm kostkę
- 1 - 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 745 kJ / 178 kcal
- Białko
- 8 g
- Węglowodany
- 23 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ziołowe bułeczki z pasztetem
1 Std. 10 Min
Kibiny z ziemniakami i serem cheddar
1hod. 45min
Chrupkie pieczywo orzechowe
1 Std. 50 Min
Rogaliki z ciasta ziemniaczanego ze szpinakiem
1h 5 min
Pieczone pierożki z kapustą
2h 30 min
Rolada z trzech mięs z pieczarkami
1 godz. 25 min
Chlebki z serem feta i koperkiem
1h 30 min
Bieszczadzkie fuczki z cebulą
45min
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Paszteciki piknikowe
50 min.
Kibiny litewskie
25min
Dyniowy chlebek do odrywania (bez laktozy)
2h 30 min