Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 5 g liści mięty, świeżych
- 5 g kolendry, świeżej
- 500 g jagnięciny, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- 30 g oleju, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 150 g cebuli, przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 200 g dyni piżmowej, pokrojonej na 2-3 cm kawałki
- 150 g czerwonej soczewicy, suszonej, opłukanej
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 500 g gorącej wody
- 20 g pasty curry rogan josh
- 15 g pasty z tamaryndowca
- 25 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2096 kJ / 501 kcal
- Białko
- 37 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 21 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kurczak w sosie satay
30min
Wolno gotowana jagnięcina z ogórkowym kuskusem i miętą (z osłoną noża miksującego)
9h
Korma z owoców morza
40 min
Massaman curry z kurczakiem
1h 40min
Kwaśne curry rybne (Fish ambul thiyal)
1h
Biryani z jagnięciną
1h 20min
Curry z jagnięciny i papryki (Bhoona Gosht)
1h 15min
Ragout z jagnięciny
1h 10min
Wieprzowina z trawą cytrynową (Kuruma iraichchi) z kokosowymi roti
2h
Curry z kurczaka (Koththu roti)
1h 5 min
Maślany kurczak (Butter chicken)
1h
Kurczak po tajsku w zielonym curry
45 Min