Wersje kompatybilne
Wytrawny keks migdałowy z oliwkami i suszonymi pomidorami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Migdałowa okara
- 100 g migdałów, blanszowanych, bez skórki
- 1400 g wody
- 1 szczypta soli
- 30 g miodu
Keks migdałowy
- 4 jajka, w temp. pokojowej
- 125 g jogurtu sojowego, w temp. pokojowej
- 15 g pasty miso, jasnej (opcjonalnie)
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g zielonych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy, pokrojonych na 4-5 mm kawałki
- 40 g pomidorów, suszonych, w oleju, odsączonych z zalewy, pokrojonych na 4-5 mm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3617.4 kJ / 864 kcal
- Białko
- 34.5 g
- Węglowodany
- 88 g
- Tłuszcz
- 48 g
- Błonnik
- 10.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki na parze
2 godz. 10 min
Faworki bezglutenowe
1h 15min
Keks migdałowo - gryczany
1 Std.
Tiramisu bez laktozy
12u. 40min
Suflety kalafiorowe
55min
Zupa z dyni piżmowej, ryba z ryżem i warzywami oraz owoce z kruszonką
1 Std.
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min
Mrożona kostka z musem truskawkowym
5 Std. 30 Min
Biscotti z migdałami i gruszki w syropie
4 Std. 50 Min
Sałatka warzywna z ziemniakami i kurczakiem
1h 15min
Agrestowy chutney
40 Min
Kruche słone ciasteczka (bez glutenu)
1 Std. 20 Min