Wersje kompatybilne
Wytrawny keks migdałowy z oliwkami i suszonymi pomidorami
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Migdałowa okara
- 100 g migdałów, blanszowanych, bez skórki
- 1400 g wody
- 1 szczypta soli
- 30 g miodu
Keks migdałowy
- 4 jajka, w temp. pokojowej
- 125 g jogurtu sojowego, w temp. pokojowej
- 15 g pasty miso, jasnej (opcjonalnie)
- 150 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 40 g zielonych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy, pokrojonych na 4-5 mm kawałki
- 40 g pomidorów, suszonych, w oleju, odsączonych z zalewy, pokrojonych na 4-5 mm kawałki
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 3617.4 kJ / 864 kcal
- Białko
- 34.5 g
- Węglowodany
- 88 g
- Tłuszcz
- 48 g
- Błonnik
- 10.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kruche słone ciasteczka (bez glutenu)
1h 20min
Pasztet z brukwi
2 godz. 5 min
Keks migdałowo - gryczany
1h
Wytrawne placki dyniowe z musem malinowym
45min
Koncentrat bulionu z kaczki
20 Min
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2u. 20min
Ciasto ryżowe ze słodką pastą z fasoli adzuki
8 Std. 30 Min
Torcik matcha Julity Zarosińskiej
5u.
Krem z zielonej soczewicy z jajkiem przepiórczym
45min
Bezy cynamonowe z karmelizowanymi śliwkami
2u. 40min
Tiramisu bez laktozy
12 Std. 40 Min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min