Urządzenia i Akcesoria
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego3 kawałki mastyksu (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
-
110 g cukru
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
-
3 jajka
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
70 g masła miękkiego
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
migdały, w płatkach (opcjonalnie) do dekoracji
Poziom trudności
zaawansowany
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
7 g
Kalorie
1023 kJ /
243 kcal
Tłuszcz
7 g
Błonnik
2 g
Węglowodany
38 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
3 Std.
Chałka
2 Std. 20 Min
Grecka bougatsa z kremem
4 Std. 45 Min
Ciasto serowe (Tiropita)
1 Std. 10 Min
Chlebek kukurydziany (Sopa Paraguaya)
1 Std.
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 Std. 40 Min
Ziemniaczane podpłomyki
13 Std.
Amaretto sunrise
5 Min
Portugalski placek - Folar
8 Std. 40 Min
Drożdżówki Gibassier
2 Std. 10 Min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2 Std. 20 Min
Ananasowe paczuszki
1 Std.