
Urządzenia i Akcesoria
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji
Składniki
-
3 kawałki mastyksu (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
-
110 g cukru
-
100 g mleka
-
2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
-
3 jajka
-
450 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 szczypta soli
-
70 g masła miękkiego
-
1 jajko roztrzepane, do posmarowania
-
migdały, w płatkach (opcjonalnie) do dekoracji
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
243 kcal /
1023 kJ
Białko
7 g
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
38 g
Błonnik
2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

KUCHNIA GRECKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Świąteczny piernik
1 godz. 25 min
Babka drożdżowa Panettone
3 godz.
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3 godz.
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 godz. 40 min
Portugalski placek - Folar
8 godz. 40 min
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min
Kanadyjskie ciasto owocowe
1 godz. 30 min
Pulpety perłowe z ryżem
2 godz.
Cynamonowe ciastka na kubek
2 godz. 30 min
Ciasto serowe (Tiropita)
1 godz. 10 min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 godz.
Fougasse - chleb francuski
2 godz.