
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
3
kawałki mastyksu (opcjonalnie)
lub ½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
- 110 g cukru
- 100 g mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
- 3 jajka
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- 70 g masła, miękkiego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- migdały, w płatkach, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1023 kJ / 243 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bułki maślane
1 godz. 20 min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 godz. 40 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Bułeczki jogurtowe
1 godz.
Babka makowa
1 godz. 20 min
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 godz.
Włoskie paluszki pełnoziarniste
1 godz. 30 min
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18 godz. 45 min
Granola truskawkowo-miętowa
1 godz. 45 min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3 godz.
Dressing z kozim serem
10 min