Chlebek wielkanocny (Tsoureki)

Chlebek wielkanocny (Tsoureki)

4.8 17 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
12 porcji

Składniki

  • mastyksu (opcjonalnie)
    3 kawałki
    ½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego
  • nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
    1 łyżeczka
  • cukru
    110 g
  • mleka
    100 g
  • suchych drożdży (patrz wariant)
    2 łyżeczki
  • jajka
    3
  • mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
    450 g
  • soli
    1 szczypta
  • masła miękkiego
    70 g
  • jajko roztrzepane, do posmarowania
    1
  • migdały, w płatkach (opcjonalnie) do dekoracji

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 243 kcal / 1023 kJ
Białko 7 g
Tłuszcz 7 g
Węglowodany 38 g
Błonnik 2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...