Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
3
kawałki mastyksu (opcjonalnie)
lub ½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
- 110 g cukru
- 100 g mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
- 3 jajka
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- 70 g masła, miękkiego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- migdały, w płatkach, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1023 kJ / 243 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Prowansalski baton z migdałami i miodem
4 Std. 40 Min
Ciasto serowe (Tiropita)
1h 10min
Mieszanka do wypieku chleba pomidorowo-ziołowego
10min
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3h
Chleb pełnoziarnisty na parze
2h
Ziemniaczane podpłomyki
13u.
Chleb pszenno-jęczmienny na zakwasie żytnim
18h 45min
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pieczonymi ziemniakami i orzechami włoskimi
19h 10min
Bułeczki jogurtowe
1h
Babka "Trójniak"
1 Std. 35 Min
Chałka
2 Std. 20 Min