![Chlebek wielkanocny (Tsoureki) Chlebek wielkanocny (Tsoureki)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/DB037678-33F3-4F89-B94C-3134ABD27DBD/Derivates/6cb2540c-8c5f-407c-b8da-4fe97b74804d.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
3
kawałki mastyksu (opcjonalnie)
lub ½ - 1 łyżeczka anyżu, mielonego (opcjonalnie) - 1 łyżeczka nasion wiśni wonnej (opcjonalnie)
- 110 g cukru
- 100 g mleka
- 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wariant)
- 3 jajka
- 450 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- 70 g masła, miękkiego
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- migdały, w płatkach, do dekoracji (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1023 kJ / 243 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Fougasse - chleb francuski
2h
Chleb pełnoziarnisty na parze
2h
Japoński pikantny krem jajeczny (chawanmushi)
35 Min
Świąteczny piernik
1h 25min
Włoskie chlebki wielkanocne (Pane di Pasqua)
2h 45min
Ciasto makowe z jabłkami
3 Std. 5 Min
Polano bożonarodzeniowe
45 Min
Pasztet po krakowsku
2h 40 min
Ciasto frangipane
1h 45 min
Babka drożdżowa Panettone
3h
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3h
Chałka
2h 20min