Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 400 g gruszek, obranych, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka goździków
- 400 g wody
- 150 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g cukru trzcinowego, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Sos waniliowy
- 200 g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 70 - 80 g cukru
-
20
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 40 g cukru wanilinowego - 3 żółtka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1481 kJ / 353 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 42 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Błonnik
- 1.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik z ricotty z jabłkami
6 Std.
Ciasto z serem ricotta
1 Std. 20 Min
Ciasto frangipane
1 Std. 45 Min
Ciasto gruszkowe z cantuccini
2 Std. 20 Min
Sernik z ricotty z dżemem figowym
5h 40min
Ciasto pomarańczowe z makiem
13h 25min
Brownie z gruszkami
1 Std. 15 Min
Ciasto gruszkowe z orzechami włoskimi
1 godz. 35 min
Ciasto z jabłkami
1 Std. 20 Min
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 Std. 10 Min
Kwadraty dyniowe z orzechami
1 Std.
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min