Odwracane ciasto z gruszkami

Odwracane ciasto z gruszkami

4.6 120 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 2 godz. 15 min
12 porcji

Składniki

Ciasto
  • gruszek obranych, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
    400 g
  • goździków
    1 łyżeczka
  • wody
    400 g
  • masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
    150 g
  • cukru trzcinowego plus dodatkowa ilość do oprószenia
    150 g
  • jajka
    3
  • jogurtu naturalnego
    100 g
  • mąki pszennej
    200 g
  • proszku do pieczenia
    1 czubata łyżeczka
  • cynamonu, mielonego
    ½ łyżeczki
  • imbiru, suszonego, mielonego
    ½ łyżeczki
Sos waniliowy
  • mleka
    200 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu
    200 g
  • cukru
    70 - 80 g
  • cukru waniliowego, wykonanego w TM
    20 g
    40 g cukru wanilinowego
  • żółtka
    3
  • mąki pszennej
    1 czubata łyżka

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 353 kcal / 1481 kJ
Białko 5.6 g
Tłuszcz 18.7 g
Węglowodany 42 g
Błonnik 1.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...