
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 400 g gruszek obranych, bez gniazd nasiennych, przekrojonych na pół
- 1 łyżeczka goździków
- 400 g wody
- 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
- 150 g cukru trzcinowego plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 3 jajka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ½ łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
Sos waniliowy
- 200 g mleka
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 70 - 80 g cukru
-
20
g cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 40 g cukru wanilinowego - 3 żółtka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 353 kcal / 1481 kJ
- Białko
- 5.6 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Węglowodany
- 42 g
- Błonnik
- 1.2 g