![Deser makowy Deser makowy](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/FBBDCB94-A816-4B7D-81F3-53A618A63347/Derivates/CA92C2EF-4E63-4C1E-B051-274B3DF3AFDC.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g rodzynek
- 50 g likieru pomarańczowego
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 750 g mleka
-
200
g bułek, słodkich, maślanych, pokrojonych w 1 cm plastry
lub 200 g chałki, słodkich, maślanych, pokrojonych w 1 cm plastry - 4 sucharki, z cukrem
- 150 g cukru
- ½ laski wanilii
- 200 g maku
- 100 g migdałów, w płatkach
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 3187.2 kJ / 761.8 kcal
- Białko
- 18.8 g
- Węglowodany
- 78.8 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.4 g
- Błonnik
- 10.7 g
- Sód
- 262.5 mg