![Semifreddo zabajone Semifreddo zabajone](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/5BC9D03B-B1CF-4391-A764-26973D5DD597/Derivates/9ED22EAA-AB2E-4D5B-88FB-93FBEE466CB5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Semifreddo
- 300 g śmietany, min. 30% tłuszczu, dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 100 g cukru
- 200 g wina Marsala, słodkiego, białego lub innego białego słodkiego mocnego wina
- 1 szczypta soli
Polewa
- 60 g gorzkiej czekolady, min. 70 % kakao, pokrojonej na kawałki
- 60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1090.5 kJ / 261 kcal
- Białko
- 3.5 g
- Węglowodany
- 16.3 g
- Tłuszcz
- 18.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.5 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 51.8 mg