Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g masła, pokrojonego na kawałki
- 600 g sera feta, pokrojonego na kawałki
-
1
łyżeczka oregano, suszonego (opcjonalnie)
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej (opcjonalnie) - 700 g mleka
-
100
g semoliny, drobnej
lub 100 g kaszy manny - ½ łyżeczki soli
- 6 jajek
- 1 - 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 9 - 10 płatów ciasta filo
- zimna woda, do skropienia ciasta
- 1 łyżeczka ziaren sezamu, białego, do posypania (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 2426.4 kJ / 579.9 kcal
- Białko
- 21.3 g
- Węglowodany
- 29.5 g
- Tłuszcz
- 42 g
- Tłuszcz nasycony
- 26.1 g
- Błonnik
- 0.7 g
- Sód
- 1040.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Czorne kluski
3h 30min
Ciasto z jabłkami
1 godz. 20 min
Timbale cytrynowe z polewą malinową
2 godz. 15 min
Odwrócone ciasto z ananasem i kandyzowanymi wiśniami
1 godz. 25 min
Ślimaczki drożdżowe z pastą sezamową
2 godz.
Mroźne ciasto kokosowe
5h 15min
Ciasto herbaciane
1 godz. 15 min
Ciasto czekoladowe na parze z bitą śmietaną
1 godz. 10 min
Wytrawny sernik na zimno
50 Min
Sernik z ricotty z jabłkami
6 Std.
Ciasto makowe z jabłkami
3 Std. 5 Min
Ciasto serowo-migdałowe w stylu retro
1 godz. 10 min