Limonkowe ciasto na zimno
TM5 TM6

Limonkowe ciasto na zimno

2.9 (25 ocen)

Składniki

Posypka

  • 60 g herbatników
  • 30 g masła
  • 15 - 20 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 szczypta soli

Spód

  • 150 g herbatników
  • 60 g masła, pokrojonego na kawałki

Krem limonkowy

  • 10 - 15 g skórki z limonki, ekologicznej, bez białych błonek, pokrojonej na kawałki
  • 70 - 80 g skrobi kukurydzianej
    lub 70 - 80 g skrobi ziemniaczanej
  • 150 g soku z limonki (patrz wskazówka)
  • 700 g mleka skondensowanego, słodzonego
  • 8 żółtek
  • biała czekolada, roztopiona, ilość do dekoracji (ok. 50 g, patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
1759.1 kJ / 420.2 kcal
Białko
8.2 g
Węglowodany
55.8 g
Tłuszcz
18.2 g
Błonnik
0.4 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy