Chleb żytni na zakwasie
TM6 TM5

Chleb żytni na zakwasie

4.7 (434 oceny)

Składniki

Zaczyn

  • 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
  • 150 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)

Ciasto właściwe

  • 300 g wody, źródlanej lub przegotowanej
  • ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
    lub 5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka) (opcjonalnie)
  • 300 g mąki żytniej, typu 720
  • 10 g soli
  • masło, ilość do natłuszczenia formy
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

Wartości odżywcze
na 1 kromkę
Kalorie
296.5 kJ / 70.9 kcal
Białko
2.2 g
Węglowodany
15.5 g
Tłuszcz
0.3 g
Tłuszcz nasycony
0 g
Błonnik
2.6 g
Sód
177.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy