Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

4.7 474 oceny
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 17 godz. 25 min
22 kromki

Składniki

Zaczyn
  • 150 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
  • 150 g wody źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
  • 1 - 2 łyżki żytniego zakwasu chlebowego (patrz wskazówka)
Ciasto właściwe
  • 300 g wody źródlanej lub przegotowanej
  • ½ łyżeczki suchych drożdży (opcjonalnie) (patrz wskazówka)
    5 g świeżych drożdży, pokruszonych (patrz wskazówka)
  • 300 g mąki żytniej typu 720
  • 10 g soli
  • masło ilość do natłuszczenia formy
  • 10 kostek lodu (patrz wskazówka)

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 kromkę

Sód 177.7 mg
Białko 2.2 g
Kalorie 296.5 kJ / 70.9 kcal
Tłuszcz 0.3 g
Błonnik 2.6 g
Tłuszcz nasycony 0 g
Węglowodany 15.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...