Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g cebuli, przekrojonej na pół
- 800 g cukinii, pokrojonej na kawałki (patrz wskazówka)
-
80
g białego octu winnego
lub 80 g octu jabłkowego - 100 g cukru
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 350.7 kJ / 83.8 kcal
- Białko
- 1.7 g
- Węglowodany
- 19.5 g
- Tłuszcz
- 0.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 0 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 328.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dżem z czarnej porzeczki
35 Min
Kawior z cukinii (w słoikach na zimę)
1h 10min
Pasta à la ajvar z cukinii i papryki
1h 20min
Pikle z ogórków w zalewie musztardowej
1h
Dżem brzoskwiniowy (z mieszanką żelującą 3:1)
50min
Słodko-kwaśny sos z cukinii i papryki
9sa
Pikle z krojonej cukinii (TM6)
48 godz. 25 min
Powidła śliwkowo-czekoladowe
1 Std. 30 Min
Dżem z truskawek (z mieszanką żelującą 3:1)
30min
Sos paprykowy à la Ajvar
55 min
Klasyczny włoski przecier pomidorowy (passata)
55 min
Przecier pomidorowy z ziołami i czosnkiem (passata)
1h 10min