Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 50 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- 50 g cukru
- 70 g mąki pszennej
Ciasto
- 250 g maślanki, w temp. pokojowej
- 150 g oleju rzepakowego
- 3 jajka
- 200 g cukru
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 325 g mąki pszennej
-
350
g śliwek węgierek, świeżych, bez pestek, przekrojonych na pół
lub 350 g śliwek węgierek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych, bez pestek, przekrojonych na pół - 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1197.1 kJ / 286.1 kcal
- Białko
- 4.4 g
- Węglowodany
- 38.2 g
- Tłuszcz
- 13.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.7 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 88.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z rabarbarem i bezą
2h 20 min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1h 15 min
Ciasto z jagodami pod bezową kołderką
2h
Rabarbarowe ślimaczki
2h
Ciasto śliwkowe z polewą bezową
2 Std. 10 Min
Sernikobrownie z malinami
6 Std. 40 Min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1h 20 min
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
1h 10 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2j 15 menit
Ciasto ucierane z owocami
1h
Szybkie ciasto ze śliwkami
1h 10 min
Ciasto z gruszkami i kruszonką
2 Std. 10 Min