Maślankowiec ze śliwkami

Maślankowiec ze śliwkami

4.5 2.0K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
16 porcji

Składniki

Kruszonka
  • 50 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 50 g cukru
  • 70 g mąki pszennej
Ciasto
  • 250 g maślanki w temp. pokojowej
  • 150 g oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 325 g mąki pszennej
  • 350 g śliwek węgierek świeżych, bez pestek, przekrojonych na pół
    350 g śliwek węgierek, mrożonych, uprzednio rozmrożonych i odsączonych, bez pestek, przekrojonych na pół
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu, mielonego (opcjonalnie)

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 88.9 mg
Białko 4.4 g
Kalorie 1197.1 kJ / 286.1 kcal
Tłuszcz 13.2 g
Błonnik 1 g
Tłuszcz nasycony 2.7 g
Węglowodany 38.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...