Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g olive oil, plus extra for greasing
- 100 g slivered almonds
- 50 g tasty cheddar cheese, cut into pieces
- 80 g brown onion, cut into halves
- 2 spring onions/shallots, trimmed and cut into thirds
- 40 g salted butter
- 1 tsp dried oregano
- 1 - 2 pinches cayenne pepper, to taste
- 1 - 2 pinches nutmeg, to taste
- 5 eggs
- 1 tbsp plain flour
- 200 g feta cheese, cut into pieces (3-4 cm)
- 500 g frozen spinach leaves, thawed and well drained (see Tips)
- 30 g lemon juice
- ½ tsp salt
- ¼ tsp ground black pepper
- 5 sheets filo pastry
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2512.5 kJ / 598.2 kcal
- Białko
- 22 g
- Węglowodany
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 40.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.3 g
- Błonnik
- 59.5 g
- Sód
- 894 mg
Alternatywne przepisy
Pumpkin tart
2h 15min
Gozleme
1h 40min
Cheese and spring onion galette
1 godz. 15 min
Ricotta patties with chilli lime corn
1 godz. 20 min
Fresh tomato tart
40min
Pumpkin and ricotta cannelloni
1 godz. 20 min
Broccoli mustard pasties
1 Std. 55 Min
Steamed eggplant and ricotta lasagne
1h 25min
Mushroom croustade
1h 35min
Vegetable lasagne
1h 35min
Spinach and feta galette
1h 50min
Feta, spinach and potato frittata
1 godz.