Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 550 g Wasser und etwas mehr zum Wässern des Römertopfs
- Butter zum Einfetten
- 400 g Weizen
- 250 g Roggen
- 100 g Sonnenblumenkerne
- 1 Pck. Sauerteig (75 g), z.B. von Seitenbacher
- ½ Würfel Hefe (20 g)
- 30 g Balsamico, dunkel
- 2 geh. TL Salz
- 1 TL Honig
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 650 kJ / 183 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 24 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 5.5 g
Alternatywne przepisy
Hafer-Körner-Brot
11 Std. 40 Min
Schwarzbrot
3 Std.
Prötzeler Roggenbrot
1h 20min
Sesambrot
2h
Dunkles Landbrot
4h
Roggenbrot mit Sonnenblumenkernen
1h 50 min.
Nuss-Buttermilch-Brot
2h
Körnerbrot
1 Std. 40 Min
Dunkles Landbrot
3 Std.
Dinkel-Malz-Brot
1 Std. 40 Min
Bürgermeisterbrot (Dinkel-Buchweizen-Brot)
1h 30min
Skandinavisches Roggenbrot
27h