Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Poolish
- 175 g Wasser
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 175 g Dinkelmehl Type 630
Hauptteig
- 200 g Weizenkörner
- 175 g Wasser, kalt
- 120 g Dinkelmehl Type 630 und etwas mehr zum Bemehlen
- Öl zum Einfetten
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 5 g frische Hefe
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 458 kJ / 110 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 2.4 g
Alternatywne przepisy
Weizen-Roggen-Brot aus dem Römertopf
1h 30min
Helles Landbrot
51h
Bauernbrot
2h 20min
Dunkles Landbrot
4 Std.
Einfaches Mischbrot
3 Std. 40 Min
Bierbrot
2h
Röggelchen für Halven Hahn
1 godz. 35 min
Roggenmischbrot
1 Std. 15 Min
Dunkles Landbrot
3h
Graubrot
2h
Schweizer Bauernbrot
7 godz.
Roggen-Malzbier-Brot
2h 20min