![Bergisches Urbrot Bergisches Urbrot](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/EEB46437-A2E3-4E04-AA04-3D6507321513/Derivates/42a3c143-faec-4310-aeb2-9c407e9ce006.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Poolish
- 175 g Wasser
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 175 g Dinkelmehl Type 630
Hauptteig
- 200 g Weizenkörner
- 175 g Wasser, kalt
- 120 g Dinkelmehl Type 630 und etwas mehr zum Bemehlen
- Öl zum Einfetten
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 5 g frische Hefe
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 458 kJ / 110 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 2.4 g
Alternatywne przepisy
Weizen-Roggen-Brot aus dem Römertopf
1 godz. 30 min
Bauernbrot
2j 20 menit
Dunkles Landbrot
4 Std.
Einfaches Mischbrot
3 Std. 40 Min
Dunkles Landbrot
3 godz.
Röggelchen für Halven Hahn
1 Std. 35 Min
Helles Landbrot
51 Std.
Roggen-Malzbier-Brot
2j 20 menit
Prötzeler Roggenbrot
1h 20min
Schweizer Bauernbrot
7 Std.
Roggenmischbrot
1 Std. 15 Min
Graubrot
2 Std.