Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g dried chickpeas
- water, for soaking
- 2 tbsp olive oil or ghee, melted
- 2 tsp caraway seeds
- 2 tsp ground cinnamon
- 750 g chicken thigh fillets, cut into pieces (5 cm)
- 1000 g water
- 1 tsp ground black pepper
- 70 g unsalted butter
- 2 tsp salt
- 300 g pickling onions (small)
- 250 g Lebanese pearl couscous (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2540.3 kJ / 604.8 kcal
- Białko
- 40.3 g
- Węglowodany
- 55.8 g
- Tłuszcz
- 23 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.1 g
- Błonnik
- 6.7 g
- Sód
- 864.4 mg
Alternatywne przepisy
Mouhallabieh (milk pudding)
4 Std. 30 Min
Lamb sfiha
1h 20 min
Fatayer (spinach turnovers)
1sa 35 dk
Kashta cream
10min
Semolina cake (namoura)
1u. 50min
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2u. 45min
Fish tagine with tahini
1h 15 min
Tsoureki (Greek Easter bread)
2h 20 min
Toum
15min
Tarator (tahini dip)
5min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30min
Lentil purée (Moujadarra)
1h 20 min