Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas

Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas

3.1 136 ocen
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

Ciasto na bułeczki arepas
  • 280 g mąki kukurydzianej, białej (np. Harina Pan)
  • 410 g wody
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
Wenezuelski szarpany kurczak
  • 5 gałązek kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 40 g cebuli
  • 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 2 - 4 łyżeczki kaparów, konserwowych
  • 120 g pomidora śliwkowego pokrojonego na kawałki
  • 1 ½ - 2 łyżeczki soli
  • 30 g oliwy z oliwek
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 560 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę
  • 80 g sherry
    80 g wermutu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 556 kcal / 2325 kJ
Białko 39 g
Tłuszcz 18 g
Węglowodany 49 g
Błonnik 7.7 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...