Urządzenia i Akcesoria
Wenezuelski szarpany kurczak z bułeczkami arepas
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
Ciasto na bułeczki arepas
-
280 g mąki kukurydzianej, białej (np. Harina Pan)
-
410 g wody
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
Wenezuelski szarpany kurczak
-
5 gałązek kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
40 g cebuli
-
150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
-
4 - 5 ząbków czosnku
-
2 - 4 łyżeczki kaparów, konserwowych
-
120 g pomidora śliwkowego pokrojonego na kawałki
-
1 ½ - 2 łyżeczki soli
-
30 g oliwy z oliwek
-
½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
-
560 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę
-
80 g wermutu80 g sherry
-
1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
39 g
Kalorie
2325 kJ /
556 kcal
Tłuszcz
18 g
Błonnik
7.7 g
Węglowodany
49 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
AMERYKA POŁUDNIOWA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Bułeczki na parze z szarpanym kurczakiem i salsą z awokado
45 min
Bułeczki bao z resztkami mięsa z sosem Hoisin
1 godz. 30 min
Szarpany rumieniony kurczak z cebulą dymką
15 min
Szarpana wieprzowina z tortillami Tex-Mex
1 godz. 20 min
Kofty z wołowiny i fety
2 godz. 30 min
Kurczak szarpany w pikantnym sosie pomidorowym
45 min
Wieprzowina w tortilli po meksykańsku
3 godz. 50 min
Pad Thai z kurczakiem
30 min
Różowe pity z patelni z szarpanym kurczakiem
1 godz. 25 min
Fajitas z szarpaną wołowiną (z osłoną noża miksującego)
3 godz.
Szarpana wieprzowina
4 godz. 15 min
Bułeczki bao z szarpanym indykiem
2 godz. 20 min