
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na bułeczki arepas
- 280 g mąki kukurydzianej, białej (np. Harina Pan)
- 410 g wody
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
Wenezuelski szarpany kurczak
- 5 gałązek kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 40 g cebuli
- 150 g czerwonej papryki bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 4 - 5 ząbków czosnku
- 2 - 4 łyżeczki kaparów, konserwowych
- 120 g pomidora śliwkowego pokrojonego na kawałki
- 1 ½ - 2 łyżeczki soli
- ½ - 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżka oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do smażenia
- 560 g fileta z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonego w 2 cm kostkę
-
80
g sherry
lub 80 g wermutu
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 556 kcal / 2325 kJ
- Białko
- 39 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Węglowodany
- 49 g
- Błonnik
- 7.7 g