Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g dried black fungus (see Tips)
- 1050 g water, plus extra for soaking
- 20 g oil
- 2 - 3 fresh red chillies, trimmed and cut into halves
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into pieces
- 150 g carrot, cut into matchsticks
- 100 g canned bamboo shoots, drained and cut into thin strips
- 1 tsp Vegetable stock paste (see Tips)
- 2 tsp arrowroot flour
- 80 g Chinese black vinegar (see Tips)
- 70 g Shaoxing wine
- 40 g soy sauce
- ½ - 1 tsp ground white pepper, to taste
- 2 eggs, lightly beaten
- 150 g silken tofu, cut into thin strips
- sesame oil, for drizzling
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1310 kJ / 312 kcal
- Białko
- 15.7 g
- Węglowodany
- 10.3 g
- Tłuszcz
- 21.1 g
- Błonnik
- 6.3 g
Alternatywne przepisy
Mapo tofu
15min
Chawanmushi (Japanese savoury custard)
1h 45min
Luo bo gao (radish cakes)
25h 20min
Chicken Porridge With Century Egg
30 min
Suan la tang (hot and spicy soup)
35min
Chwee Kuih (steamed rice cake)
1h 5 min
Fried Garlic Pork
50min
Bun bo hue (spicy noodle soup)
1h 50min
Aglio olio e peperoncino
35min
Mantou buns
1h 30min
Chawan mushi (Japanese savoury egg custard)
35min
Teochew Steamed Pomfret With Mee Hoon
40min