Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Chilli oil
- 1 garlic clove
- 1 eschalot, peeled
- 1 spring onion/shallot, trimmed and cut into pieces (3 cm)
- 3 tbsp chilli powder, to taste
- 200 g oil
Szechuan soup
- 3 dried shiitake mushrooms
- 10 g dried black fungus (see Tips)
- warm water, for soaking
- 1 cm piece fresh ginger, peeled and cut into thin slices
- 60 - 90 g canned bamboo shoots, drained
- 1000 g water, plus an extra 3 tablespoons
- 200 g pork mince
- 100 g fresh enoki mushrooms, cut into pieces (3 cm)
- 1 tsp soy sauce
- 1 tsp dark soy sauce
- 3 - 4 tbsp Chinese black vinegar, to taste
- ½ tsp salt, to taste
- ½ tsp sugar
- ground black pepper, to taste
- 2 tbsp arrowroot flour
- 150 g tofu, cut into cubes (1 cm)
- 1 egg white, lightly beaten
- 1 - 2 spring onions/shallots, trimmed and cut into thin slices
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 738.2 kJ / 175.8 kcal
- Białko
- 13 g
- Węglowodany
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 8.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 2 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 368.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mapo tofu
15 Min
Miso fish with Asian greens
24 Std. 45 Min
Chawanmushi (Japanese savoury custard)
1u. 45min
Chicken porridge with century egg
30min
Mixed mushroom congee with pickled eggs
24 Std. 40 Min
Chicken Porridge With Century Egg
30min
Chai Buey
1u. 45min
Chwee Kuih (steamed rice cake)
1 Std. 5 Min
Braised Soft Bone Ribs With Pig Tendon
1u. 50min
Qing zheng yu (steamed fish with ABC soup)
1u. 15min
Salted Chicken
5h 10min
White Radish Pork Rib Soup
3u.