Zupa z pokrzyw

Zupa z pokrzyw

4.7 195 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • pora pokrojonego w 1 cm plastry
    150 g
  • cebuli przekrojonej na pół
    100 g
  • marchewki pokrojonej na kawałki
    60 g
  • ząbki czosnku
    2
  • masła
    30 g
  • ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
    250 g
  • wody
    650 g
  • koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 łyżeczka
    1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
    150 g
  • śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
    50 g
  • soli
    1 łyżeczka
  • pieprzu czarnego, mielonego
    ½ łyżeczki
  • liści bazylii, świeżych
    10
    1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • liści tymianku, świeżych
    1 łyżeczka
    ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • oliwa z oliwek extra vergine do skropienia zupy

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 198 kcal / 829 kJ
Białko 4.6 g
Tłuszcz 13 g
Węglowodany 18.5 g
Błonnik 4.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...