![Zupa z pokrzyw Zupa z pokrzyw](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/7E2A571D-5325-4683-B4E5-DCA2959AF5AF/Derivates/1c2ac735-2d4e-4a52-8600-c57602916fc1.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 250 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
- 650 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona - 150 g liści pokrzywy, umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
10
liści bazylii, świeżych
lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej -
1
łyżeczka liści tymianku, świeżych
lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego - oliwa z oliwek extra vergine, do skropienia zupy
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 829 kJ / 198 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 18.5 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 4.2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30min
Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście
30min
"Miód" z mniszka lekarskiego
3h 20min
Zupa krem z liści rzodkiewki z rzodkiewkami na parze
40 Min
Chałwa kardamonowa
2 godz. 30 min
Jogurt naturalny
11h 10min
Sorbet z zielonego ogórka
15min
Syrop z kwiatów czarnego bzu
2h 25 min
Syrop z fiołków
2 godz. 30 min
Zupa krem z cukinii i mięty z młodym groszkiem
35 Min
Chłodnik pomidorowy
30min
Zupa cukiniowa z bazylią i orzechami nerkowca
20 Min