Zupa z pokrzyw
TM5 TM6

Zupa z pokrzyw

4.7 (190 ocen)

Składniki

  • 150 g pora, pokrojonego w 1 cm plastry
  • 100 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 60 g marchewki, pokrojonej na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 250 g ziemniaków, pokrojonych w 2 cm kostkę
  • 650 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • 150 g liści pokrzywy, umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu, plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 10 liści bazylii, świeżych
    lub 1 łyżeczka bazylii, suszonej
  • 1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
    lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego
  • oliwa z oliwek extra vergine, do skropienia zupy

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
829 kJ / 198 kcal
Białko
4.6 g
Węglowodany
18.5 g
Tłuszcz
13 g
Błonnik
4.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy