Urządzenia i Akcesoria
Zupa z pokrzyw
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
150 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
-
100 g cebuli przekrojonej na pół
-
60 g marchewki pokrojonej na kawałki
-
2 ząbki czosnku
-
30 g masła
-
250 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
-
650 g wody
-
1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
150 g liści pokrzywy umytych i osuszonych (patrz wskazówka)
-
50 g śmietany, min. 30% tłuszczu plus dodatkowa ilość do dekoracji
-
1 łyżeczka soli
-
½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
1 łyżeczka bazylii, suszonej10 liści bazylii, świeżych
-
½ łyżeczki tymianku, suszonego1 łyżeczka liści tymianku, świeżych
-
oliwa z oliwek do skropienia zupy
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Białko
4.6 g
Kalorie
829 kJ /
198 kcal
Tłuszcz
13 g
Błonnik
4.2 g
Węglowodany
18.5 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
JADALNE CHWASTY
11 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Konfitura z płatków róży
15 min
Chrzan tarty podstawowy
10 min
Przyprawa z suszonym czosnkiem niedźwiedzim
2 godz. 10 min
Chłodnik ogórkowy
15 min
Kwiaty czarnego bzu smażone w cieście
30 min
Syrop z kwiatów czarnego bzu
2 godz. 25 min
Dolnośląska zupa dziewięciozielna
30 min
Zupa krem z liści rzodkiewki z rzodkiewkami na parze
40 min
Relish z zielonych pomidorów
55 min
"Miód" z mniszka lekarskiego
3 godz. 20 min
Pesto z czosnku niedźwiedziego
10 min
Zupa krem z zielonego ogórka
25 min