Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia foremek
- 2 jajka
- 80 g cukru
- 100 g marchewki, pokrojonej w 1-1,5 cm plastry
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu, mielonego
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej
- 40 g orzechów włoskich, łuskanych, połówek
- 40 g rodzynek
- 500 g wody
-
lody waniliowe, ilość do podania
lub cukier puder, ilość do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1330 kJ / 318 kcal
- Białko
- 5 g
- Węglowodany
- 32 g
- Tłuszcz
- 19 g
- Błonnik
- 2 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Szarlotka w kokilkach
1 Std.
Ciastka bretońskie (bez cukru)
1 Std.
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe (bez cukru)
35 Min
Ciastka marchewkowe z jabłkiem
1h 45min
Naleśniki na mleku kokosowym (bez cukru)
1h 45min
Wegańskie jabłka pod kruszonką z lodami waniliowymi
1 Std.
Piernikowe makaroniki z kremem pomarańczowym
2 godz. 15 min
Financiery orzechowe z malinami
1 Std. 20 Min
Ciasteczka marchewkowe z komosą ryżową
1 Std.
Muffinki marchewkowe z makiem
1 Std.
Makaroniki migdałowe
35 Min
Naleśniki jabłkowe
30 Min