Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g basmati rice
- 1000 g water
- 160 g onions, cut into quarters
- 6 garlic cloves
- 30 g olive oil
- 2 tsp Arabian spice mix
- ½ tsp ground turmeric
- 1 tsp ground cumin
- 150 g tomatoes, cut into quarters
- 15 sprigs fresh coriander, 10 sprigs roughly chopped and 5 sprigs finely chopped
- 1 tbsp tomato purée (concentrated)
- 1 fresh chilli, deseeded and cut into pieces (opcjonalnie)
- 1 tsp salt
- 1 pinch freshly ground black pepper
-
600
g fresh salmon fillets, skinless and boneless, cut into bite-sized pieces
lub 600 g white fish fillets, skinless and boneless, cut into bite-sized pieces - 2 loomi (dried limes), pierced with a knife
- 1 cinnamon stick
- 4 cardamom pods
- 4 cloves
- 15 g toasted pine nuts, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1770 kJ / 423 kcal
- Białko
- 23.1 g
- Węglowodany
- 40.2 g
- Tłuszcz
- 18.9 g
Alternatywne przepisy
Fatayer with Cheese and Mint
1h 5min
Spinach turnovers (fatayer)
1 Std. 25 Min
Koshari stew
45 Min
Yoghurt and cucumber salad
5 min.
Arabian spice mix
5 min.
Chicken moghrabieh
1 Std. 25 Min
Chicken with rice
1h
Marinated white fish fillets with chermoula sauce and couscous salad
1h 20min
Nasi tomato (tomato rice)
40 min.
Samke harra
35min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1 Std. 30 Min
Salmon kabsa
40 min.