Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 10 sprigs fresh coriander, roughly chopped
-
250
g Egyptian rice
lub 250 g short-grain rice - 1000 g water
- 10 - 12 peppers, mixed, medium-sized
- 200 g onions, cut into quarters
- 3 garlic cloves
- 40 g olive oil
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp Arabian spice mix
- 1 tsp ground cinnamon
- 1 tbsp tomato purée (concentrated)
- 300 g ripe tomatoes, cut into quarters
- 1 tsp sugar
- 2 small green chillies
-
2
tsp vegetable stock paste, homemade
lub 2 vegetable stock cubes (each for 0.5 l) - 1 tsp salt
- 1 pinch freshly ground black pepper
- 400 g raw shrimps, peeled, deveined
- 30 g lemon juice
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2079 kJ / 346 kcal
- Białko
- 16.5 g
- Węglowodany
- 51.5 g
- Tłuszcz
- 8.2 g
Alternatywne przepisy
Tuna with Tomato Sauce, Capers and Olives
25 min
Bamia (okra and meat stew)
55min
Kashta cream
10 min
Milk pudding (mouhallabieh)
15min
Za'atar flat bread (mankouche)
1h 35 min
Spinach turnovers (fatayer)
1h 25min
Okra and meat stew (bamia)
1h
Fish tagine with tahini
1h 15 min
Chicken with yoghurt tahini sauce (fattet d'jaj)
1h 25min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35 min
Chicken with rice
1h
Beans with beef in tomato sauce (fasouliah)
13h 30 min