Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbteig
- 60 g Zucker
- 250 g Dinkelmehl, glatt, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 150 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 1 Ei
- 1 Prise Salz
Brombeerfülle
- 100 g Weißwein, trocken
- 80 g Gelierzucker 3:1
- 2 TL Zitronenschale, gerieben
- 1 EL Speisestärke
- 2 EL Wasser, kalt
- 600 g Brombeeren, frisch
- 330 g Schlagobers, 30-40% Fett, kühlschrankkalt
- 30 g Zucker
- 2 TL Vanillezucker
- 1 - 2 EL Kakaopulver, zum Besieben
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1501 kJ / 358 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 22 g
- Błonnik
- 5 g
Alternatywne przepisy
Topfenstrudel
2h 10min
Topfen-Marillen-Strudel
1h 30min
Mohnstrudel dampfgegart
1h 30min
Batzerlgugelhupf
2 godz. 50 min
Marillenstrudel
1h 45min
Mohnbuchteln mit Zwetschken und Rum-Vanille-Sauce
2h 55min
Fruchtige Marillentarte
4h
Ribiselgelee
55min
Strudelgrundteig - ohne Ei
45min
Zwetschkenfleck mit Zimtstreusel
1h 35min
Buchteln mit Powidl
2u. 20min
Gerührter Germgugelhupf
2h