Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

4.7 3.5K ocen
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje

Składniki

  • 430 g wody plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
  • 300 g pieczarek przekrojonych na pół lub w ćwiartki
  • 15 g oleju
  • 50 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 20 g masła pokrojonego na kawałki
  • 80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżki liści natki pietruszki, świeżych (opcjonalnie) posiekanych
    1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 179.5 kcal / 751.5 kJ
Białko 3.3 g
Tłuszcz 16.3 g
Węglowodany 7.3 g
Błonnik 2.1 g
Tłuszcz nasycony 7.5 g
Sód 694.5 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...