Sos pieczarkowy
TM6

Sos pieczarkowy

4.7 (3.1K ocen)

Składniki

  • 430 g wody, plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
  • 300 g pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartki
  • 15 g oleju
  • 50 g cebuli szalotki, pokrojonej w piórka
  • 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
    lub 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy, suszony
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 20 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½ łyżki liści natki pietruszki, świeżych, posiekanych (opcjonalnie)
    lub 1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
751.5 kJ / 179.5 kcal
Białko
3.3 g
Węglowodany
7.3 g
Tłuszcz
16.3 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Błonnik
2.1 g
Sód
694.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy