Urządzenia i Akcesoria
Sos pieczarkowy
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
430 g wody plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
-
300 g pieczarek przekrojonych na pół lub w ćwiartki
-
15 g oleju
-
50 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l), pokruszona½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-
20 g masła pokrojonego na kawałki
-
80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
1 łyżeczka natki pietruszki, suszonej½ łyżki liści natki pietruszki, świeżych (opcjonalnie) posiekanych
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
694.5 mg
Białko
3.3 g
Kalorie
751.5 kJ /
179.5 kcal
Tłuszcz
16.3 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Węglowodany
7.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
WYTRAWNE SOSY
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1 Std. 45 Min
Zupa pieczarkowa i danie na Varomie
45 Min
Sos pomidorowy Aurora
20 Min
Łazanki
1 Std.
Sos śmietanowo-porowy
30 Min
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 Std. 15 Min
Kremowy sos grzybowy na winie
30 Min
Pieczarki duszone ze śmietaną
30 Min
Marchewka na ciepło
35 Min
Marchewka z groszkiem na ciepło
20 Min
Buraczki na ciepło na szybko
30 Min
Kapusta zasmażana
1 Std. 35 Min