
Urządzenia i Akcesoria
Sos pieczarkowy
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 40 min
4 porcje
Składniki
-
430 g wody plus 3 łyżeczki do wymieszania ze skrobią
-
300 g pieczarek przekrojonych na pół lub w ćwiartki
-
15 g oleju
-
50 g cebuli szalotki pokrojonej w piórka
-
1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
½ łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM (patrz wariant)
-
2 ziarna ziela angielskiego
-
1 liść laurowy, suszony
-
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
-
20 g masła pokrojonego na kawałki
-
80 - 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
½ łyżki liści natki pietruszki, świeżych (opcjonalnie) posiekanych
-
1 szczypta soli
-
1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
179.5 kcal /
751.5 kJ
Białko
3.3 g
Tłuszcz
16.3 g
Węglowodany
7.3 g
Błonnik
2.1 g
Tłuszcz nasycony
7.5 g
Sód
694.5 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

WYTRAWNE SOSY
12 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Sos pomidorowy Aurora
20min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2h 10min
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1h 45min
Łazanki
1h
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1h 15min
Sos śmietanowo-porowy
30min
Sos pieczeniowy
55min
Kremowy sos grzybowy na winie
30min
Buraczki na ciepło na szybko
30min
Marchewka na ciepło
35min
Kapusta zasmażana
1h 35min
Marchewka z groszkiem na ciepło
20min