Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
TM6 TM5

Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną

4.4 (58 ocen)

Składniki

Kaczka faszerowana

  • 1 tuszka z kaczki (ok. 2300 g), bez podrobów
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 70 g migdałów, blanszowanych
  • 70 g moreli suszonych, bez pestek
  • 70 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • 70 g selera naciowego, pokrojonego w 2 cm plastry
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g mięsa wieprzowego z szynki, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
  • 1 jajko
  • 15 g bułki tartej
  • 50 g mleka
  • 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej

Kasza gryczana z żurawiną

  • 1 ząbek czosnku
  • 35 g selera naciowego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
  • 30 g masła
  • 300 g kaszy gryczanej, prażonej
  • 70 g żurawiny, suszonej
  • 600 g wody
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l), pokruszona
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
7442 kJ / 1777 kcal
Białko
78.3 g
Węglowodany
60.6 g
Tłuszcz
140.8 g
Błonnik
7 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy