
Wersje kompatybilne
Kaczka faszerowana mięsem i morelami, kasza gryczana z żurawiną
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kaczka faszerowana
- 1 tuszka z kaczki (ok. 2300 g), bez podrobów
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 70 g migdałów, blanszowanych
- 70 g moreli suszonych, bez pestek
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 70 g selera naciowego pokrojonego w 2 cm plastry
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mięsa wieprzowego z szynki, pokrojonego na 3 cm kawałki, lekko zmrożonego (patrz wskazówka)
- 1 jajko
- 15 g bułki tartej
- 50 g mleka
- 1 płaska łyżeczka tymianku, suszonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
Kasza gryczana z żurawiną
- 1 ząbek czosnku
- 35 g selera naciowego pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 30 g masła
- 300 g kaszy gryczanej, prażonej
- 70 g żurawiny, suszonej
- 600 g wody
-
1
czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona - ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1777 kcal / 7442 kJ
- Białko
- 78.3 g
- Tłuszcz
- 140.8 g
- Węglowodany
- 60.6 g
- Błonnik
- 7 g