Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Gołąbki
- 80 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 2300 g wody
- 3 łyżeczki soli
- 12 - 14 liści białej kapusty
- 250 g kaszy jaglanej
- 120 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- 30 g masła
- ½ - ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
Sos grzybowy
- 1 ząbek czosnku
- 30 g cebuli
- 20 g masła
- 50 g wody
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ¾ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1533.7 kJ / 366.6 kcal
- Białko
- 8.3 g
- Węglowodany
- 54.4 g
- Tłuszcz
- 14.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.8 g
- Błonnik
- 7.7 g
- Sód
- 1780.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Gołąbki z kaszą i grzybami; Sos grzybowy
1h 45min
Gołąbki z kaszą jaglaną i sosem grzybowym
1 godz. 40 min
Kapuśniak zabielany z ziemniakami
1 godz.
Burger grzybowo-jaglany
2h 30min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 Std. 10 Min
Gnocchi z topinamburu z sosem grzybowym
2 Std. 10 Min
Barszcz do pasztecików
2h 5min
Gołąbki kresowe z kaszą gryczaną i grzybami
1h 35min
Krokiety z kiszoną kapustą i ciecierzycą
1h 45min
Pierogi ruskie
1 Std. 30 Min
Barszcz na zakwasie z uszkami
123 Std. 50 Min
Gołąbki
1h 45min