Nachos z tortilli i sos mango-chili
TM6 TM5

Nachos z tortilli i sos mango-chili

4.5 (155 ocen)

Składniki

Nachos

  • 20 g oliwy z oliwek
  • 15 - 20 g wody
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
    lub 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, mielonej
    lub ½ łyżeczki chili, mielonego
  • ½ łyżeczki czosnku, granulowanego
  • 4 tortille pszenne, pełnoziarniste Ø 20-22 cm

Sos mango-chili

  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • ½ - 1 papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 1-2 mm plastry
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 200 - 250 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżki octu ryżowego
    lub 2 łyżki soku z limonki, świeżo wyciśniętego
  • ½ - ¾ łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¾ łyżeczki soli

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
913.8 kJ / 218.3 kcal
Białko
5.8 g
Węglowodany
22.3 g
Tłuszcz
12.3 g
Tłuszcz nasycony
1.8 g
Błonnik
2.5 g
Sód
727.5 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy