Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Posypka serowa
- 100 g sera parmezan, pokrojonego na kawałki
- 100 g sera ementaler, pokrojonego na kawałki
- 1 ząbek czosnku
- 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
Sos z karczochami
- 200 g oleju
- 300 g serc karczochów, w oleju, odsączonych z zalewy
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka musztardy
- sok z ½ cytryny, ekologicznej, świeżo wyciśnięty
- 200 g serka śmietankowego, kremowego, pokrojonego na kawałki
Podanie
- 1 - 2 bagietki, pokrojone ukośnie na kromki
- 1 szczypta papryki ostrej, mielonej, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 356 kJ / 85.1 kcal
- Białko
- 2.5 g
- Węglowodany
- 4.1 g
- Tłuszcz
- 6.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.8 g
- Błonnik
- 0.5 g
- Sód
- 134.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sałatka z kozim serem i dressingiem z prażonych nerkowców
25 Min
Pizza z szynką parmeńską i rukolą
40min
Warzywa w tempurze
1 Std.
Sałatka Cezar
50 Min
Sałatka z młodymi ziemniakami, szparagami i fetą
1 Std.
Pasta karczochowa
5min
Podpłomyk alzacki ze szparagami
1 Std. 10 Min
Małże z pikantnym sosem
1 Std.
Dip z suszonych pomidorów
15min
Sałatka bulgur ze szpinakiem, ogórkiem i krewetkami
50 Min
Sałatka sycylijska z krewetkami
40min
Parmezanowe koszyczki
40min