Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Balti paste
- 2 fresh long red chillies, trimmed and cut into halves
- 40 g fresh ginger, peeled
- 20 g garlic cloves
- 320 g fresh coriander (approx. 5 bunches), leaves, stalks and roots, cut into thirds (see Tips)
- 160 g brown onion, cut into halves
- 60 g olive oil (see Tips)
- ½ tsp ground turmeric
- 20 g ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- 120 g fresh tomatoes, cut into quarters
- 1 ½ tsp salt
- ½ tsp raw sugar
- 2 tsp garam masala (see Tips)
- 120 g water
Balti coconut fish curry
- 1500 g firm white fish fillets, cut into pieces (4 cm)
- 1 pinch salt, to season
- 1 pinch ground black pepper, to season
- 250 g green beans, trimmed
- 800 g coconut milk
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1588.9 kJ / 378.3 kcal
- Białko
- 33.4 g
- Węglowodany
- 5.8 g
- Tłuszcz
- 24.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.2 g
- Błonnik
- 3.9 g
- Sód
- 454.6 mg
Alternatywne przepisy
Thai red chicken curry
30 min
Beef madras
1 godz. 30 min
Prawn and chicken laksa
40 min
Chicken tikka masala
1 godz. 10 min
Spiced coriander prawns
25 min
Thai green chicken curry
30 min
Pork vindaloo
2 Std. 20 Min
Goan fish and tamarind curry with coconut rice
1 godz. 15 min
Balinese prawn curry (Russel Blaikie)
1 godz. 45 min
Coconut fish curry
1 godz. 10 min
Fish ambul thiyal (Sour fish curry)
1 godz.
Goan prawn curry
25 min