Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Curry Powder
- 30 g coriander seeds
- 30 g cumin seeds
- 40 g long grain rice
- 2 Tbsp dried fennel seeds
- 10 cardamom pods
- 5 cloves
- 10 dried curry leaves
- 1 cinnamon stick
Beef Curry
- 6 cardamom pods
- 1 cinnamon stick
- 1 tsp ground fenugreek
- 12 cloves
- 1 tsp black peppercorns
- 20 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 1 onion, quartered
- 4 garlic cloves
- 1 stalk fresh lemon grass, white part only
- 2 fresh red chillies, deseeded
-
50
g olive oil
lub 50 g ghee - 1 tsp ground turmeric
- 12 dried curry leaves
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 1000 g braising steak, cubed (3 cm)
- 400 g coconut milk
- 2 tsp fine sea salt
- 2 Tbsp vinegar
- rice, steamed, for serving
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2564 kJ / 612 kcal
- Białko
- 41 g
- Węglowodany
- 13 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Błonnik
- 7 g
Alternatywne przepisy
Tikka Paste
1h
Chicken Jalfrezi
1h
Beef Korma
2h 25 min
Lamb saag
1h 30 min
Prawn Bhuna
30 min
Lamb Dopiaza (Lamb and Onion Curry)
6 godz. 30 min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1 Std. 15 Min
Chicken Saag
50 min
Sri Lankan Chicken Curry (Koththu Roti)
1h 5min
Beef With Lemon Grass (Kuruma Iraichchi) And Coconut Roti
1 Std. 40 Min
Thai Green Curry Chicken
30 min
Lamb Rogan Josh
1h 45min