Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spice Paste Marinade
- 1 Tbsp paprika
- 1 Tbsp garam masala
- 2 tsp ground turmeric
- 2 tsp dried mint
- 2 tsp fine sea salt
- 10 garlic cloves
- 3 cm fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 1 fresh green chilli, halved, deseeded if desired
- 120 g water
- 60 g Greek yoghurt
- 600 - 700 g lamb shoulder, boneless, diced
Fried Onion Garnish
- 10 g vegetable oil
- 160 g onions, cut in thin wedges
Spiced Onions and Curry
- 1 Tbsp coriander seeds
- 2 tsp cumin seeds
- 1 tsp dried fennel seeds
- 6 cardamom pods, crushed
- 1 cinnamon stick
- 50 g unsalted butter, diced
- 2 - 3 onions, large, brown, sliced
- 400 g tinned chopped tomatoes
- 200 g water
- 1 pinch garam masala
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2583 kJ / 621 kcal
- Białko
- 33 g
- Węglowodany
- 21 g
- Tłuszcz
- 43 g
- Tłuszcz nasycony
- 20 g
- Błonnik
- 7 g
- Sód
- 1071 mg
Alternatywne przepisy
Beef Madras
1h 30min
Chicken and Mushroom Balti
50min
Cape Malay Chicken Curry
1h
Beef With Lemon Grass (Kuruma Iraichchi) And Coconut Roti
1h 40min
Lamb Curry with Peppers - Bhoona Gosht
1 Std. 15 Min
Lamb Rogan Josh
1 godz. 45 min
Lamb Korma
4 Std.
Sri Lankan Red Beef Curry
1 godz. 35 min
Chicken Jalfrezi
1h
Butter Chicken
50min
Pork Vindaloo
4 Std.
Prawn Bhuna
30 min