Lamb Dopiaza (Lamb and Onion Curry)

Lamb Dopiaza (Lamb and Onion Curry)

4.2 69 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 6 godz. 30 min
4 portions

Składniki

Spice Paste Marinade
  • paprika
    1 Tbsp
  • garam masala
    1 Tbsp
  • ground turmeric
    2 tsp
  • dried mint
    2 tsp
  • fine sea salt
    2 tsp
  • garlic cloves
    10
  • fresh root ginger peeled, cut in round slices (2 mm)
    3 cm
  • fresh green chilli halved, deseeded if desired
    1
  • water
    120 g
  • Greek yoghurt
    60 g
  • lamb shoulder, boneless diced
    600 - 700 g
Fried Onion Garnish
  • vegetable oil
    10 g
  • onions cut in thin wedges
    160 g
Spiced Onions and Curry
  • coriander seeds
    1 Tbsp
  • cumin seeds
    2 tsp
  • dried fennel seeds
    1 tsp
  • cardamom pods crushed
    6
  • cinnamon stick
    1
  • unsalted butter diced
    50 g
  • onions large, brown, sliced
    2 - 3
  • tinned chopped tomatoes
    400 g
  • water
    200 g
  • garam masala
    1 pinch

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 1071 mg
Białko 33 g
Kalorie 2583 kJ / 621 kcal
Tłuszcz 43 g
Błonnik 7 g
Tłuszcz nasycony 20 g
Węglowodany 21 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...