Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 150 g cukru
- 600 g mąki pszennej
-
2
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 4 łyżeczki cukru wanilinowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 350 g masła, pokrojonego na kawałki
- 4 żółtka
- 4 łyżki wody, zimnej
Nadzienie
- 1300 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
- 2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki bułki tartej
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1328 kJ / 317.4 kcal
- Białko
- 3.9 g
- Węglowodany
- 42.4 g
- Tłuszcz
- 15.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.3 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 4.7 mg
Alternatywne przepisy
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną
2h 20min
Tarta z ricottą i rabarbarem
1sa 45 dk
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1sa 45 dk
Ciasto z truskawkami
8h 30min
Jogurtowy placek ze śliwkami
1h 20min
Szarlotka tatrzańska (TM6)
2h
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8h
Ciasto marchewkowe
2sa 15 dk
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2h
Tort biszkoptowy z masą z mascarpone
2h 55min
Sernik krakowski
4 Std. 55 Min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 Std.