Urządzenia i Akcesoria
Szarlotka tradycyjna
Przygotowanie 30 min
Czas całkowity 2 godz. 20 min
20 kawałków
Składniki
Ciasto
-
150 g cukru
-
600 g mąki pszennej
-
4 łyżeczki cukru wanilinowego2 łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
350 g masła pokrojonego na kawałki
-
4 żółtka
-
4 łyżki wody zimnej
Nadzienie
-
1300 g jabłek obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
-
3 łyżki cukru
-
1 łyżeczka cynamonu, mielonego
-
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
-
2 łyżki bułki tartej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
4.7 mg
Białko
3.9 g
Kalorie
1328 kJ /
317.4 kcal
Tłuszcz
15.3 g
Błonnik
2.4 g
Tłuszcz nasycony
9.3 g
Węglowodany
42.4 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Sernik wiedeński z polewą czekoladową
8 Std.
Pierogi z serem i jagodami
1 Std. 15 Min
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Szarlotka tatrzańska (TM6, TM7)
2 Std.
Szarlotka tatrzańska (TM5)
2 Std.
Ciasto z truskawkami
8 Std. 30 Min
Pierogi z truskawkami ze śmietaną i miętowym cukrem
2 Std.
Szarlotka z jabłek i gruszek na orzechowym spodzie
1 Std. 45 Min
Bułeczki drożdżowe z truskawkami
1 Std. 10 Min
Kluski śląskie
30 Min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 Std.
Ciasto ucierane z owocami
1 Std.