
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Farsz
- 100 g grzybów, suszonych (np. borowików, podgrzybków)
- 600 g wody
- 500 g kapusty kiszonej dobrze odsączonej
- 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 50 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 120 g cebuli pokrojonej na kawałki
- 30 g oliwy z oliwek
- 50 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- ½ łyżeczki cukru
Ciasto
- 550 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 30 g oliwy z oliwek
- 300 g wody ciepłej, plus dodatkowa ilość do gotowania pierogów
- sól do gotowania pierogów
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 567.4 kcal / 2373.9 kJ
- Białko
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Węglowodany
- 90.8 g
- Błonnik
- 8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Sód
- 1160.4 mg
Alternatywne przepisy
Pączki
1 godz. 20 min
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami
3 godz. 30 min
Pierogi ruskie
1 godz. 30 min
Krokiety z kiszoną kapustą i ciecierzycą
1 godz. 45 min
Krokiety z grzybami i kapustą
2 godz. 10 min
Krokiety z żółtym serem i pieczarkami
1 godz.
Makowiec świąteczny
2 godz. 10 min
Makaron jajeczny
1 godz.
Krokiety z mięsem i pieczarkami
1 godz. 15 min
Pierogi z grzybami i szpinakiem
1 godz. 30 min
Miodownik-Stefanka Sławomira Zabawy
4 godz.
Pierogi z mięsem
1 godz.