Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g vegetable oil
- 3 tsp garlic paste (see Tips)
- 1 ½ tsp ginger paste (see Tips)
- 50 g eschalot, cut into halves
- 1 fresh tomato, cut into quarters
- ¼ tsp ground turmeric
- ¼ - ½ tsp Kashmiri chilli powder
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 2 tsp black mustard seeds
- 400 g coconut milk
- ½ tsp salt
- 1 tbsp tamarind paste (see Tips)
- 450 g raw prawns, peeled and with tails intact (see Tips)
- fresh coriander leaves, for garnishing
- lemons, cut into wedges, to serve
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1747 kJ / 415.8 kcal
- Białko
- 28.1 g
- Węglowodany
- 8.2 g
- Tłuszcz
- 31.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Błonnik
- 5 g
- Sód
- 805.2 mg
Alternatywne przepisy
Thai green chicken curry
30min
Balti coconut fish curry
50min
Goan fish and tamarind curry with coconut rice
1 Std. 15 Min
Lamb saag
1 Std. 30 Min
Prawn and chicken laksa
40min
Beef madras
1 Std. 30 Min
Thai red chicken curry
30min
Rogan josh
1h 35 min
Thai red curry paste
15 Min
Steamed red curry fish (Matt Sinclair)
30min
Prawn Bhuna
30min
Coconut fish curry
1 Std. 10 Min