Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 670 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka kardamonu, mielonego
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- migdały, w płatkach, do posypania chałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 885.7 kJ / 211.6 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowe bułeczki z za'atarem
1 godz. 30 min
Aromatyczny chlebek z kminkiem i sezamem
2 Std. 40 Min
Litewskie bliny pszenno-owsiane
1 godz. 10 min
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2h 20min
Ciasto kardamonowe z syropem z limonki
1 godz. 35 min
Szafranowe bułeczki lussekatter
2h 10min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3sa 45 dk
Zakręcone bułeczki piknikowe
50min
Brioszka z czekoladą
2h 10min
Kringel
2 Std. 40 Min
Chałka
2h 20min
Mleczne bułeczki z żurawiną
3h 5min