Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 670 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka kardamonu, mielonego
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- migdały, w płatkach, do posypania chałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 885.7 kJ / 211.6 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mleczne bułeczki z żurawiną
3 godz. 5 min
Brioszka z czekoladą
2hod. 10min
Brioszka „korona” z likierem
5h
Szafranowe bułeczki lussekatter
2hod. 10min
Drożdżówki Gibassier
2hod. 10min
Drożdżowe ślimaczki z twarogiem
1 Std. 20 Min
Drożdżówki z budyniem i śliwkami
2 Std.
Wieniec z makiem i morelami
1h 30min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3 Std. 45 Min
Chałka
2hod. 20min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i anchois
1h 45min
Kringel
2h 40min