Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka, 3,2% tłuszczu
- 100 g cukru
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 670 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
- 3 jajka
- 2 szczypty soli
- 1 łyżka kardamonu, mielonego
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 50 g rodzynek (opcjonalnie)
- migdały, w płatkach, do posypania chałki
- Wartości odżywcze
- na 1 kromkę
- Kalorie
- 885.7 kJ / 211.6 kcal
- Białko
- 5.5 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 6.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Ciasto z serem ricotta
1h 20min
Babka drożdżowa Panettone
3h
Wytrawne orzechowe scones
30 Min
Libańskie chlebki z zatarem i sałatką z kaszy pęczak
2sa 20 dk
Mleczne bułeczki z żurawiną
3h 5min
Kringel
2h 40min
Portugalski placek - Folar
8h 40 min
Brioszka z dżemem rabarbarowym
3sa 45 dk
Focaccia z figami i rozmarynem
2h
Ciasto pomarańczowe z makiem
13h 25 min
Zakręcone ciasto drożdżowe z jabłkami
1h 15min
Brioszka z czekoladą
2h 10min