Chlebek jabłkowy
TM5 TM6

Chlebek jabłkowy

4.1 (39 ocen)

Składniki

Chlebek jabłkowy

  • 200 g orzechów laskowych
  • 350 g jabłek, kwaśnych (np. Jonagold), obranych, bez gniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
  • 250 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
  • 1 banan, dojrzały, pokrojony na kawałki
  • 4 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 400 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia formy
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Krem

  • 50 g jabłek, suszonych, w krążkach
  • 70 g cukru
  • skórka otarta z połowy pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek
  • 200 g serka śmietankowego
  • 100 g masła, pokrojonego na kawałki

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
2287 kJ / 546 kcal
Białko
9 g
Węglowodany
43 g
Tłuszcz
37 g
Błonnik
3.2 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy