Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Curry mix
- 2 tsp coriander seeds
- 1 tsp cumin seeds
- 2 cm cinnamon quill
- 4 whole cloves
- 2 cardamom pods
- 1 tsp black peppercorns
- 1 tsp dried chilli flakes
- 3 cm piece fresh ginger, peeled
- 6 garlic cloves
- ½ tsp ground turmeric
- 1 pinch salt
- 1 tbsp olive oil
- 2 tsp apple cider vinegar
Pork belly
- 1000 g pork belly meat, boned and scored
- 2 brown onions (approx. 240 g), cut into halves
- 2 - 3 fresh bird's eye chillies, trimmed and cut into pieces
- 30 g olive oil
- 8 fresh curry leaves
- 1 tbsp soft dark brown sugar
- 1400 g water
- 1 tsp salt, plus extra for seasoning
- 200 g basmati rice
- 1 tsp black mustard seeds (see Tips)
- 50 g roasted unsalted cashew nuts, toasted
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 4119.8 kJ / 980.8 kcal
- Białko
- 57.2 g
- Węglowodany
- 49.9 g
- Tłuszcz
- 60.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 18.5 g
- Błonnik
- 7.4 g
- Sód
- 1024.5 mg
Alternatywne przepisy
Thai green chicken curry
30min
Mongolian lamb hot pot
3h 25 min.
Beef and potato massaman curry
2h 10min
Thai red pork curry
35 Min
Pork san choy bau
25 min
Layered lamb curry
1h
Lamb korma
4h
Coconut lamb curry
2h
Chicken in yoghurt
30min
Pork vindaloo
2h 20min
Lamb tikka with spicy eggplant
40min
Sichuan pepper and chilli salt squid
30min