Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Spice mix
- 1 tsp chilli powder
- ½ tsp ground turmeric
- 3 tsp curry powder
- ½ tsp ground black pepper
Curry
- 500 g skinless chicken breast fillet, cut into strips (2.5 cm x 5 mm)
- 1 tbsp lime juice
- 1 tsp salt, plus extra to taste
- 1 garlic clove
- 2 ½ cm piece fresh ginger, peeled
- 1 cinnamon quill
- 2 cardamom pods
- 2 whole cloves
- 40 g oil
- 8 fresh curry leaves
- 2 brown onions, cut into slices
- 50 g tomato paste
- 120 g coconut cream
- 120 g coconut milk
- ½ tsp sugar
- 1 red capsicum, cut into julienne
- 1 carrot, cut into julienne
- 1 - 2 pinches freshly ground pepper, to taste
- 2 eggs
- 3 roti, cut into julienne (see Tips)
- 1 lime, cut into 8 wedges, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1488 kJ / 354 kcal
- Białko
- 25.6 g
- Węglowodany
- 17.8 g
- Tłuszcz
- 18.7 g
- Błonnik
- 7 g
Alternatywne przepisy
Alice Piktija's Cape Malay chicken curry
1h 10min
Lamb saag
1h 30min
Madras curry powder
15min
Beef madras
1h 30min
Pork vindaloo
2h 20min
Moroccan chicken with couscous
1 godz. 5 min
Rogan josh
1h 35 min
Thai chilli chicken and basil
30min
Samosa with fresh tomato chutney
2h
Bhuna gosht
1h 20 min
Kuruma iraichchi with coconut roti
1h 40min
Indian kofta curry with broccoli rice
50min