Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 600 g water
- 1000 g potatoes, peeled and cut into pieces (2 -3 cm)
- ½ brown onion
- 2 garlic cloves
- 2 fresh bird's eye chillies, trimmed and cut into halves, deseeded if preferred
- 1 pandan leaf, tied into a knot
- ½ tsp fenugreek seeds
- 1 cinnamon quill
- ¼ tsp ground turmeric
- 5 fresh curry leaves
- 100 g coconut milk
- 100 g coconut cream
- 1 tsp salt, to taste
- 1 - 2 tbsp lime juice, to taste
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 774.5 kJ / 184.3 kcal
- Białko
- 5.1 g
- Węglowodany
- 23.5 g
- Tłuszcz
- 6.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.3 g
- Błonnik
- 4.8 g
- Sód
- 391.8 mg
Alternatywne przepisy
Gobi masala
30 dk
Sabji (vegetable) curry
30 dk
Bombay aloo
40 min.
Sambhar
1 godz. 30 min
Avial (vegetables in yoghurt)
30 dk
Lentil curry (dahl)
30 dk
Rajma (kidney bean curry)
45 min
Chhole (chickpea curry)
35 min.
Rogani kumbh
45 min
Aloo tikki
55 min
Samosa with fresh tomato chutney
2h
Tomato and lentil dahl
35 min.